Schengen, Avrupa ülkelerinin birçoğunu kapsayan Avrupa Birliği pasaportsuz seyahat bölgesini ifade etmektedir. Ayrıca Dünyadaki en büyük serbest seyahat alanı olarak da geçer. Schengen Bölgesi dahilindeki üye devletlerden birine seyahat edenlerin schengen vizesi ile seyahat başına turizm ya da iş amaçlı 90 gün kalmasına izin veren kısa süreli bir vize türüdür.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen vizesi Avrupa ülkeleri için kullanılan en yaygın vize olarak bilinir. Vize sahiplerinin Schengen Bölgesi dahilindeki ülkelerden birine serbestçe seyahat etmesine ya da bu ülkelerden dönüş yapmasına izin verir. Bu bölge içinde gümrük kontrolleri yapılmaz.
Fakat Schengen ülkelerinden birinde 90 günden daha fazla süre okumayı, çalışmayı ya da yaşamayı planlayan kişiler schengen vizesi yerine Avrupa ülkesinin ulusal vizesine başvurmak durumundadır.
Kısa Süreli Ziyaretler İçin Schengen Vizesi Çeşitleri
Bu bölgede yer alan Avrupa ülkelerini aşağıdaki nedenlerden ötürü ziyaret etmeyi planlayan kişiler schengen vizesi ile yolculuk yapabilmektedir.
- İş amaçlı.
- Turizm ve tatil
- Arkadaş ve aile ziyareti.
- Kültürel ve spor etkinlikleri.
- Tıbbi nedenler
- Havalimanı transit veya gemiyle transit geçişler.
- Kısa süreli eğitim veya araştırma amaçlı.
- Resmi ziyaret
Schengen ülkelerini ziyaret etme sebebi ziyaretlerin sıklığına bağlı olarak Schengen konsolosluğu tarafından tek girişli vize, çift girişli vize ya da çok girişli vize düzenlenebilir.
Tek girişli vizenin geçerlilik süresi, başvuru formunda belirtilen Schengen Bölgesi’nde kalınacak gün sayısına ve Schengen vizesini düzenleyen konsolosluğun kararına bağlıdır.
Schengen Vizesine Nasıl Başvurulur?
Avrupa Birliği dahilindeki birçok ülkeyi kapsayan Schengen bölgesine seyahat edebilmek için Schengen Vizesine başvurmak gerekir. Bunun için öncelik olarak seyahat nedenine ve kişinin uyruğuna bağlı olarak vizeye ihtiyaç duyup duyulmadığına bakılır.
Kişinin vize alması gerekiyor ise o zaman seyahat planını, Schengen Bölgesi’nde kaç gün kalacağını, ziyaret edeceği ülkeler birden fazla ise giriş yapacağı ülkeyi ve çıkış yapacağı ülkeyi belirlemesi gerekir.
Bu işlemleri tamamladıktan sonra, vatandaşın karşılaması gereken tüm Avrupa vize başvurusu ihtiyaçlarını gözden geçirmesi ve ülkedeki Schengen konsolosluklarından ikametgahına en uygun olanını seçerek bir vize randevusu almalıdır. Böylelikle başvuru sürecini başlatmış olacaktır.